Het talenteneiland laat een kleurrijk landschap zien, omringd door een blauwe zee. Op het talenteneiland zijn een aantal provincies te onderscheiden die op grote schaal een bepaalde samenhang laten zien in relatie tot elkaar. Waar staat het talenteneiland voor en welk perspectief geeft het op de ontwikkeling van een kind?
Binnen het concept van Talentenkompas vormt het talenteneiland een metafoor. Het staat voor een persoonlijk stukje land waar een kind zelf eigenaar van is. Het is begrensd en omringd door zee maar in verbinding met de rest van de wereld.
Het talenteneiland bestaat uit meerdere provincies. Het zijn gebieden waar ieder mens in zijn of haar leven en persoonlijke ontwikkeling mee van doen heeft. Tegelijkertijd is elk talenten landschap afwisselend en voor ieder mens/kind anders. Het bestaat uit onbekende gebieden, prachtige uitzichten die inspireren en gecultiveerde steden. Er zijn vele plekken op het eiland waar een kind zich thuis kan voelen en er zijn ook gebieden die onbekender of minder prettig voelen. Dit zijn de gebieden waar je soms uit de eigen comfortzone moeten treden en die -onderweg op reis- meer energie kosten.
De gecultiveerde of rijke gebieden staan voor de dingen die een kind goed liggen en die heel ‘eigen’ voelen. Ze geven een gevoel van: “Dit ben ik, dit past bij mij!” Daarnaast zijn er ook de gebieden die minder aantrekkelijk lijken om te betreden, maar waar misschien nog heel wat te leren valt. Soms word je er alsnog blij van en soms ook gewoonweg: …niet! Daar heb je als kind dan ook mee te dealen, al is het dan wel fijn als er naastgelegen gebieden zijn om op terug te vallen.
Het talenteneiland is niet alleen een status quo. Het staat voor een levenslange reis waarin een kind zichzelf beter leert kennen door alles wat het onderweg meemaakt. Het landschap blijft in ontwikkeling door positieve of negatieve ervaringen die erbij horen. Juist in de interactie met anderen en het betreden van nieuwe gebieden ontwikkelt een kind zichzelf en leert het zijn eigen kwaliteiten en aandachtspunten steeds beter kennen.
Er is geen goed of fout in hoe een talenteneiland van een kind eruit ziet. Het is zoals het -op dat moment- is. Bewust weten welke gebieden thuis voelen en wat (nog) minder vanzelfsprekend voelt, zorgt voor een gevoel van identiteit. “Dit ben ik, dit past bij mij”. En minstens zo belangrijk is het bijbehorende bewustzijn van: “dit wil ik!”. Hierin vindt een kind immers zijn eigen intrinsieke motivatie om gebieden te betreden die onbekend zijn en die af en toe om moed en durf vragen. Met als beloning om eigenaar te zijn van een steeds gevarieerder en rijker landschap!
Nadine van der Hart
Adviseur Talentenkompas
Talentenkompas is een praktisch, waardevol en betrouwbaar online meetinstrument voor kinderen in groep 7 en 8. Een persoonlijk en uniek kompas voor het kind. Behulpzaam en ondersteunend voor school, leerkracht, professional of ouder.