Inloggen gebruikers

Het Talenteneiland

Het Talenteneiland is een metafoor voor een spannende ontdekkingsreis. Leerlingen gaan op verkenning van hun eigen ‘eiland’, op zoek naar de plekken waar ze graag komen! Het Talenteneiland is onderdeel van het Talentenkompas lespakket voor groep 7 en 8 van de basisschool.

Op ontdekkingstocht!

Op welke delen van het Talenteneiland komt een leerling van nature graag en wat zegt dit over zijn of haar talenten? Op welke delen van het eiland komt een leerling nog minder graag, maar liggen mogelijk wel ontwikkelkansen?

 Hoe ziet jouw talenteneiland eruit? Wie ben jij, wat past bij jou, waar ben je goed in?

Vanuit de provincies waar talenten het meest zichtbaar worden, is het ook gemakkelijker om te ontwikkelen op andere gebieden!

Gebaseerd op belangrijke factoren

De ligging van deze provincies op het eiland is gebaseerd op statistisch onderzoek. In dit onderzoek werd de (statistische) samenhang zichtbaar tussen de onderliggende schalen van de online tool. Op deze manier ontstond een ‘plattegrond’ opgebouwd uit verschillende clusters. Deze clusters hebben we vertaald naar provincies van het eiland. Het eiland zelf geeft een totaalbeeld van belangrijke factoren en hun samenhang. Buurprovincies laten, bij grote leerling aantallen, namelijk zo’n samenhang zien.

Op reis op je eigen Talenteneiland!

Het talenteneiland bestaat uit 9 verschillende provincies. Deze provincies is een metafoor voor verschillende talenten & voorwaarden om talenten tot bloei te laten komen.

In de Talentenkompas Reisgids, een infoboekje speciaal voor kinderen van groep 7 en 9, worden deze provincies uitgebreid toegelicht met korte verhalen. Het boekje begint met de reis van Jane Goodall, die met haar talenten een beroemd onderzoekster werd.

De provincies in een notendop:

Nadenken

Deze provincie gaat over het leren van nieuwe dingen. Als je goed bent in nadenken, wil je bijvoorbeeld graag weten hoe de wereld in elkaar zit. In het oplossen van moeilijke puzzels en raadsels vind je vaak uitdaging!

Inspiratie

In de provincie Inspiratie staat creativiteit centraal. Het kan zijn dat je graag zelf creatief bezig bent of juist erg geniet van de creativiteit van een ander. Bijvoorbeeld op het gebied van muziek maken of muziek beluisteren.

Sociaal

Kinderen die zich thuis voelen in de provincie Sociaal gaan graag op een sociaal vriendelijke manier met anderen om. Ze kunnen zich bijvoorbeeld goed inleven in de gevoelens van iemand anders. Of ze zijn hulpvaardig en prettig in de omgang!

Structuur

Deze provincie gaat over het talent om iets te ordenen of om iets te organiseren. Kinderen die zich thuis voelen op dit deel van het eiland vinden het leuk om iets te verzamelen. Vaak hebben ze een goede werkhouding op school en maken ze hun taken graag netjes af.

Thuis

De provincie Thuis gaat vooral over de beleving van een kind. Vind je het thuis fijn en gezellig? En voel je je gesteund? Dit is natuurlijk geen talent. Maar het is wel prettig om lekker in je vel te zitten. Dan voel je alle ruimte om je talenten tot bloei te laten komen.

Vertrouwen

De provincie vertrouwen gaat over het talent om de wereld zonder (teveel) zorgen tegemoet te treden. Als je wat minder vaak op dit deel van het eiland komt, kan het bijvoorbeeld zijn dat je weleens last hebt van faalangst. Goed om dit te weten, zodat andere mensen je hierbij kunnen helpen!

Snappen

Dit is een talent voor het opnemen van informatie en het oplossen van problemen. Als je graag op dit gedeelte van het eiland komt, vind je het vaak makkelijk om nieuwe dingen te leren.

Samen

Als je je fijn voelt in de provincie Samen maak je vaak makkelijk contact met mensen. Je bent graag in gezelschap van andere mensen. Je laat vaak van je horen en staat graag in het middelpunt van de aandacht te staan.

Bewegen

Plezier hebben in sport en bewegen. Graag actief en fysiek bezig zijn. Maar ook: tevreden zijn over je sportieve prestaties en je uiterlijk. Dat is vaak kenmerkend voor je als je de provincie Bewegen als jouw talent gebied beschouwt.

Wil je meer weten?

Bel voor informatie over het Talenteneiland direct met Nadine of Anne Floor op 073 -523 12 78. Zij zijn goed bereikbaar en informeren je graag! Of vul het contactformulier in.